Huisarts wordt je niet zomaar. Dat is maar goed ook natuurlijk. Je wilt immers niet dat iedereen zomaar een huisarts kan worden. Deze medische specialisten moeten namelijk belangrijke diagnoses stellen en ziektes in een vroeg stadium herkennen.
De grote waarde van een huisarts is dat zij bij beginnende klachten een ziekte kunnen herkennen en ervoor zorgen dat behandeling in een vroeg stadium begonnen kan worden. Hierdoor is de kans op genezing aanzienlijk hoger dan normaal. Iemand die huisarts wil worden moet eerst de studie geneeskunde succesvol doorbrengen. Deze studie staat algemeen bekend als één van de zwaarste en moeilijkste studies om succesvol af te sluiten. Daarna moet er nog een specialisatie tot huisarts gevolgd worden.
Studietraject voor een huisarts
Zoals eerder gezegd moet iedereen die graag huisarts wil worden eerst de studie geneeskunde doorlopen. Deze bestaat uit een bachelor opleiding van drie jaar en daarop volgend nog een master opleiding van drie jaar. In België is de masteropleiding zelfs vier jaar. Tijdens de studie geneeskunde moeten studenten een artsexamen afleggen. Wanneer zij deze succesvol afsluiten krijgen ze de titel basisarts. Vervolgens moet na de studie nog een specialisatie traject doorlopen worden. Hier kiest de student voor de specialisatie tot huisarts. Hierbij wordt vooral veel aandacht besteed aan generalisme. Dit wil zeggen dat de arts van heel veel dingen afweet. Niet in de mate van een specialist op het gebied, maar voldoende om diagnoses bij patiënten te kunnen stellen.
Huisarts in opleiding stagetraject
Tijdens de studie zal de arts de titel krijgen van huisarts in opleiding. Op dat moment is het de bedoeling dat men stage gaat lopen bij een huisartsenpraktijk. Tijdens deze periode leren de studenten het vak van een huisarts met meerdere jaren ervaring in het vak. Wat een huisarts bijzonder maakt is dat zij veel dichter bij een patiënt staan. In veel gevallen worden mensen vele jaren door dezelfde arts behandeld. Ook zullen andere gezinsleden van de patiënt onder behandeling staan bij dezelfde praktijk. Hierdoor weet een huisarts veel meer van de patiënt af en is bijvoorbeeld ook op de hoogte van de gezinssituatie van mensen.
Bezoek ook de huisarts Rotterdam Zuidplein:
Gezondheidscentrum Zuidplein
Strevelsweg 700
3083 AS Rotterdam
010 290 8000